Ik denk niet dat ik kan Socializen!

Door Ruya 

4-15-2023

Sociale situaties worden vaak vermeden door sociaal angstige mensen onder de veronderstelling dat zij het niet kunnen. Maar is deze veronderstelling wel juist?

Het is weer zover. Je extraverte vriend sleurt je mee naar feestje. Sociale situaties maken je angstig en je denkt bij jezelf “Maar ik kan niet goed socializen!” Dit is het typische denkproces van een sociaal angstige persoon voorafgaand aan elk sociaal evenement. Ze zijn vaak ook bang om negatief beoordeeld te worden, zichzelf te vernederen of compleet te falen in interacties met anderen. Daarom besluiten ze in plaats van sociale situaties onder ogen te zien, deze te vermijden. Maar is het ook echt zo dat ze minder goed zijn in sociale situaties dan anderen?

Herkenning de sleutel tot connectie?

“Is de ander aan het lachen? Nee, dat is geen glimlach maar een frons? Oh, gapen ze nu ook? Verveel ik ze? Het juist herkennen van de emoties van anderen helpt ons om op een soepele manier met elkaar te interacteren. De interactie tussen twee mensen begint dus al bij het aflezen van elkaars gezichten. Het is precies deze herkenning van emoties wat zou ontbreken bij sociaal angstige mensen. Dus je kan je afvragen of de angst voor ongelukkige interacties te rechtvaardigen is door hun gebrek aan emotie herkenning? Onderzoek laat zien dat dit idee niet juist is en sociaal angstige mensen net zo goed emoties kunnen herkennen als anderen. Als sociaal angstige personen een belangrijke vaardigheid hebben om soepele interacties te hebben, waarom denken ze dan dat ze dit niet kunnen?

Geen emotie herkenning maar zelfherkenning

Als je op het internet zoekt naar ‘quotes voor zelfvertrouwen’ dan kom je vele teksten tegen die eigenlijk allemaal zeggen dat zelfvertrouwen leidt tot en gelukkig leven. De wetenschap beschrijft zelfvertrouwen ook vaak als ‘zelfbeoordeling’. In andere woorden, het vermogen om je eigen gedrag en gedachtes correct te beoordelen. Ook zorgt dit ervoor dat je je eigen gedrag en gedachtes goed kunt reguleren en aanpassen. Zelfbeoordeling speelt ook een belangrijke rol bij onze mentale gezondheid. Ter illustratie, stel je een negatieve cyclus voor. Een individu met lager zelfvertrouwen zal geloven dat ze iets niet kunnen (in ons geval socializen) wat leidt tot een verslechterde prestatie dan oorspronkelijk de bedoeling was. Deze negatieve ervaring zorgt er dan alleen maar voor dat ze nog minder zelfvertrouwen hebben en verergerd angst. Zelfbeoordeling zorgt er dus voor dat zelfvertrouwen en met name het gebrek daaraan in stand wordt gehouden.

Antwoord uit de wetenschap

Mensen met sociale angst hebben minder zelfvertrouwen in hun eigen vaardigheden terwijl ze net zo goed presteren in sociale interacties dan niet sociaal angstige mensen. Recent hebben wij dit zelf ook op de proef gesteld. Onze onderzoeksvraag: Zijn sociaal angstige studenten gebrekkig in het herkennen van emoties of hebben zij een lagere zelfverzekerdheid in hun eigen prestaties? Hiermee wilden we beter begrijpen waarom sociaal angstige mensen sociale situaties vermijden. Deelnemers kregen video’s te zien van mensen die emoties vertoonde (bijv. blijdschap, verdriet, etc.) en er werd gevraagd of ze de vertoonde emoties correct konden labelen. Dus een video waarin iemand lacht ook labelen als blijdschap. Daarna werd gevraagd naar hun mate van zelfvertrouwen over hun eigen antwoord. We ontdekte net als de andere studies dat sociaal angstige mensen emoties net zo goed kunnen herkennen als niet sociaal angstige maar dat zij minder zelfvertrouwen hebben in hun vermogen om dit te doen.

Socializen is weten dat je kan socializen

Het is bekend dat herkenning van emoties een belangrijke rol speelt bij soepele sociale interacties. Het gebrek aan zelfvertrouwen in het vermogen om emoties te herkennen kan bijdragen aan een negatieve blik op sociale interacties. Met andere woorden, sociaal angstige mensen kunnen emoties nauwkeurig herkennen, ook al doen hun verminderde zelfvertrouwen en hoge zelfkritiek hen misschien geloven dat ze het niet kunnen. Dit zorgt er vaak voor dat ze sociale situaties vermijden. Zoals een bekende therapeut Bandura ook eens zei: “Veel van de mensen die hulp zoeken, zijn niet incompetent of geremd door hun angst, maar ze ervaren veel leed als gevolg van te hoge verwachtingen voor hun zelfbeoordeling”. In andere woorden, als mensen veel hoge verwachtingen op zichzelf leggen in sociale situaties dan is het heel waarschijnlijk dat ze sociale angst zullen ervaren.

Heb je vragen?

In de tussentijd, als je je zelf herkent in het verhaal en vragen hebt, aarzel dan niet om ons een mailtje te sturen.

info@hetsocialebrein.nl